Překyselení

Co mají společného lupénka, artróza, vysoký krevní tlak, celulitida, paradentóza a bolesti svalů? Všechny tyto obtíže (a mnohé další tzv. civilizační choroby, včetně rakoviny), přes své rozličné projevy, mají jeden společný jmenovatel a společnou příčinu. Tou je překyselení.

Co jsme se měli dozvědět na základní škole?

Povědomí o důležitosti udržování acidobazické rovnováhy v těle se v posledních letech díkybohu zvyšuje (články v novinách, časopisech, na internetu, velké množství publikací na toto téma). Je mi však záhadou, proč tyto důležité informace a souvislosti nejsou součástí učiva na základních školách. Mnoho lidí by si zkrátilo si cestu ke zdraví, ušetřilo trápení s nemocemi nebo se úplně vyvarovalo jejich vzniku.

Základy jsou velice prosté.

  1. O kyselosti či zásaditosti vypovídá hodnota pH (potential of Hydrogen – síla vodíku v roztoku), která nabývá hodnot 1-14. Čím menší hodnota, tím větší kyselost, čím vyšší hodnota, tím větší zásaditost. pH 7 je neutrální, takový roztok obsahuje stejně jako voda (H2O) stejné množstí kyselých iontů H+ jako zásaditých OH .
  1. Proč je zdravé ovoce a zelenina? Čerstvé (ne pasterizované) mléko? Luštěniny? Bylinky, ořechy? Ano, působí v těle zásadotvorně. Naopak bílý cukr, bílá mouka, alkohol, káva, cigarety, průmyslově zpracované, konzervované potraviny, léky… to vše je překyselující. Dalším a nejsilnějším překyselujícím faktorem je stres, ruku v ruce s fyzickým napětím a mělkým dýcháním.
  1. Lidská krev má lehce zásadité pH 7,35–7,45. Toto rozmezí si tělo musí udržovat, sebemenší odchylka by měla za následek okamžitou zástavu srdce a smrt. Pro případ výraznějších výkyvů má tělo vyvinut důmyslný mechanismus tzv. pufrů, látek, které na sebe váží kyseliny, aby pH krve zůstalo konstantní. Kyseliny se poté přirozeně vylučují skrze ledviny, plíce a játra.
  2.  Z tohoto důvodu je lidské tělo stavěno na příjem 80% zásadotvorné a pouze 20% kyselinotvorné stravy. A která to je? Tabulku

Je-li naše tělo dlouhodobě vystaveno přemíře kyselinotvorných vlivů (přemíra zásaditých se v naší kultuře nevyskytuje), systém pufrů nestíhá a tělo musí k jejich neutralizaci sahat do vlastních minerálních zásob. Tím vzniká 99% veškerých zdravotních obtíží, přes ty kosmetické (lámavé nehty, lupy, celulitida) a nepříjemné chronické (atopický ekzém, lupénka, artróza, mykózy) až k vážným nemocem (diabetes, rakovina, mrtvice).

Jak postupuje překyselení?

  1. Demineralizace – tělo čerpá minerály zejména ze zubů, kostí, kloubů, kůže, vlasové pokožky a cévních stěn. To se projevuje jako: zubní kazy, artritida, vrásky, povolené vazivo, padání vlasů, arterioskleróza – křehké cévy (ty si poté tělo chrání vrstvou cholesterolu).
  1. Zanesení škodlivinami – neutralizované kyseliny, které tělo není schopné vyloučit, se hromadí v játrech, v kloubech (dna), v podkoží (celulitida), v lymfě a tělesných tekutinách. V kyselém prostředí je ztíženo prokrvení – krvinky při nižším pH tvrdnou, ztrácí svou elasticitu a schopnost pronikat kapilárami k buňkám, okysličovat je a odvádět odpadní látky. V takovémto kyselém, anaerobním prostředí se pak daří plísním, bakteriím a kvasinkám, které způsobují další zdravotní potíže (mykózy, záněty, snížená imunita atd.).
  1. Snaha těla usazené škodliviny vyloučit náhradními cestami – náhradními ledvinami jsou kůže a sliznice. Jako snaha o očistu těla se objevuje např. lupénka, akné, ekzémy, nadměrné pocení, bércové vředy, zubní plak, zhnisané mandle…

Budete-li dodržovat „trvale udržitelnou“ acidobazickou rovnováhu 80:20 ve prospěch zásad, vaše tělo se postupně začne zbavovat nahromaděných neduhů, vy si upevníte své zdraví a budete se cítit mnohem lépe i psychicky. A j Můžete se nechat inspirovat mými osobně praktikovanými tipy zde:

Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.